Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Jouw smartphone wordt niet gestolen maar gekaapt

Jouw smartphone is jouw kloon.

Beveiligingsexperts waarschuwen er continue voor: "pas op met wat je op je smartphone installeert". Het stelen van jouw telefoon is niet meer zo (financieel) aantrekkelijk als het kapen ervan. Het nieuwe goud zijn jouw gegevens, oftewel jouw data. Aangezien we steeds meer zijn gaan doen op onze smartphones is er ook steeds meer data op te vinden en dus voor hackers interessant om het te bemachtigen. Met een gemiddelde smartphone is de eigenaar tegenwoordig 100% te klonen.

Contacten, foto's van waar je bent geweest en wat je in je dagelijks leven doet, bankzaken, al je chats geven bij elkaar een duidelijk beeld van jouw leven. Via een smartphone is goed af te lezen uit welke patronen jouw leven bestaat, dus ook bijvoorbeeld waar je op welk moment bent. Maar ook waaraan je geld uitgeeft, wat je karakter is en zelfs hoe je humeur door de dag veranderd.

Een beetje overdreven? Geloof me hierin, dit is nog niets vergeleken met de tests en voorbeelden die ik gelezen en bestudeerd heb én de praktijkvoorbeelden die ik gezien heb. Toch hoef je je hier inderdaad niet al te veel zorgen over te gaan zitten maken, zeker niet als je deze handreikingen in acht neemt.

Tips om je smartphone veilig te houden;

 1. Installeer alleen apps uit de officiële appstores.
  Voor Android is dat Google Play, voor Apple de App Store en voor Microsoft de Microsoft Store. Apps die via deze kanalen aangeboden worden zijn door beveiligingsexperts uitvoerig gecontroleerd. Ondanks die controles glipt er soms nog wel eens een app met foute bedoelingen tussendoor, maar de kans is nihil dat je die treft. Toch altijd goed oppassen of de uitgever bekend is en goede recensies krijgt.
  Laat op je telefoon ook de optie aan staan dat alleen uit de officiële app store geïnstalleerd mag worden. Weet je niet hoe je dat aan- of uitzet, prima! Niets mee doen dus.
 2. brainy nl appsHeb je de app echt nodig?
  Voordat je een app installeert bedenk dan eerst of je hem wel echt nodig hebt. Hoe minder apps hoe minder je in de gaten hoeft te houden of alles nog veilig is.
  Het bespaart je ook tijd met het updaten van alle apps, je batterij gaat langer mee en je telefoongeheugen loopt niet ongemerkt vol. Elke app heeft namelijk zijn eigen opslag en logbestanden en neemt dus steeds meer ruimte in beslag.
  Mocht een app na installatie niet bevallen, verwijder deze dan meteen.
 3. Let op de rechten die je een app geeft.
  Let eens echt goed op bij het eerste gebruik van een app welke toegangsrechten deze vraagt. Voor een app als bijvoorbeeld Skype of Viber is het handig dat deze je camera en microfoon kunnen bedienen én bij je contacten kunnen komen. Maar ik zie soms bij de meest eenvoudige spelletjes dat deze ook toegang tot je camera, microfoon, locatie, contacten, andere apps willen hebben. Waarom?
  Als je die app vertrouwd dan kan het nodig of handig zijn, maar anders moet je bedenken dat de app bouwer wellicht ook toegang heeft tot al die informatie. En dat geeft toch weer een andere kijk op de noodzaak van al die rechten.
 4. Gratis apps zijn vaak onbetaalbaar.
  Hoe aantrekkelijk het ook lijkt (te mooi om waar te zijn) een gratis app is vaak duurder dan je denkt. Zeker als je een app buiten de officiële app store om wilt installeren dan loop je het risico dat er met de app gerommeld is en alle informatie van je telefoon verzonden kan worden naar personen met foute bedoelingen. Aangezien je vast ook telebankiert via de telefoon kan de schade snel oplopen als criminelen dat kunnen manipuleren.
 5. Zakelijk en privé gescheiden houden.
  brainy nl zakelijk priveIs het je een keer overkomen dat je een whatsappje naar de verkeerde persoon gestuurd hebt? Vaak kom je er met een 'oeps' nog wel mee weg, maar toch, pijnlijk niet waar?
  Als je zakelijk en privé gescheiden houdt dan kan het helpen om zakelijke blunders te voorkomen. Op je privé telefoon leef je je maar uit met apps en berichten en foto's. Deze kunnen dan in elk geval niet bij je zakelijke contacten komen. Als je de telefoons tenminste fysiek gescheiden houdt. Een dubbele simkaart is echt niet voldoende!
  Indien je zakelijke telefoon gekraakt wordt of als je zelf in de fout gaat dan moet je dat ook officieel melden als datalek! Bij een privé telefoon hoeft dat niet.
  Een datalek meld je bij de autoriteit persoonsgegevens: https://datalekken.autoriteitpersoonsgegevens.nl/melding/aanmaken?1
 6. Update en back-up.
  Installeer updates van apps altijd meteen. Deze brengen niet alleen nieuwe functies maar in de meeste gevallen worden bugs en andere problemen daarmee opgelost.
  Via Google of apps van onder andere Avast en Dropbox zijn automatische backups in te stellen. Dan heb je er geen omkijken meer naar en mocht er iets met de telefoon gebeuren dan staan je gegevens nog veilig op een tweede plek.
 7. Meten is weten.
  Controleer af en toe het gedrag van je telefoon. Gebruikt hij plotseling meer batterij én data? Dan is het hoog tijd om eens door de lijst met apps te bladeren. Verwijder apps die je niet gebruikt en via de instellingen van je telefoon kun je achterhalen welke apps de meeste data verbruiken.
  Op elke smartphone zit dit weer net ergens anders. Deze linkjes kunnen je op weg helpen;
  Android: https://androidworld.nl/nieuws/welke-apps-hoeveel-mb-databundel/
  iPhone: https://www.appletips.nl/ios-mobiele-dataverbruik/
 8. Antivirus voor je smartphone
  Het nut van deze programma's op een smartphone is heel beperkt. Als je de telefoon niet 'geroot' hebt en ook geen apps installeert buiten de reguliere app stores om heb je geen  antivirus software op je smartphone nodig.
  Elke app wordt in een container uitgevoerd en kan daardoor nooit een andere app beschadigen of besmetten. Verwijder je een app dan is daarmee ook het probleem verwijderd. Denk er aan dat de eventuele opgelopen schade wel blijft bestaan!
 9. Tik niet op elke link
  Linkjes naar websites kom je tegenwoordig in veel apps tegen. Veel van die apps hebben inmiddels een eigen ingebouwde browser waarmee websites getoond worden. Let daarom goed op dat er niet opeens iets op je telefoon geïnstalleerd wordt zonder dat je het in de gaten hebt. Als je op een linkje klikt in bijvoorbeeld Facebook of Whatsapp en er verschijnt niet in beeld wat je verwacht had, sluit dan het scherm voordat je op iets klikt dat schade kan veroorzaken.
 10. brainy nl verstand 1Gezond verstand.
  Dat is het enige wat je uiteindelijk nodig hebt om het kraken van je smartphone te voorkomen. Dit had tip 1 moeten zijn, maar omdat de laatste vaak het langste blijft hangen staat hij hier.

PS

Mocht je telefoon toch besmet zijn geraakt en kom je er niet meer uit dan is opnieuw beginnen de beste en snelste optie. "Even slikken en weer doorgaan" heet dat.
Zet je telefoon terug naar fabrieksinstellingen en begin weer van voor af aan met het inrichten. Vaak worden door Google (Android) en iTunes (iPhone) automatisch de standaardapps en contacten weer terug gezet. Dan kun je in elk geval weer snel gebruik maken van de basismogelijkheden.
Gebruik zo'n moment ook om weer eens kritisch naar je apps te kijken.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of andere zaken? Neem dan contact op voor meer informatie over wat ik voor jou kan betekenen.
Bel of app naar 0653352143 of stuur een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gebruik het formulier of connect via LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hein-meijer